Om it-praktikanter og -elever

Det er en sen onsdag sommeraften, som jeg påbegynder dette opslag. Det er den tid på året, hvor det vælter ind med ansøgninger om praktik- og elevpladser efter sommerferien. Det er lidt hjerteskærende, for jeg ved, at en stor del af dem ingen plads finder.

Som softwareudviklere har vi to lige vigtige opgaver:

1. At udvikle software (naturligvis).

2. At udvikle næste generation af softwareudviklere.

Som i ethvert andet håndværk starter næste generation på skuldrene af de foregående. Det er meget længe siden, at den almindelige udvikler skulle bekymre sig om mange af de problemstillinger, der fandtes, da jeg selv startede med softwareudvikling. Man der er stadig masser af ting, der ikke kan læres på uddannelsen.

Først og fremmest mangler skalaen i softwarens størrelse. Dernæst mangler tidshorisonten – kommerciel software udvikles gennem årtier, hvilket er noget ganske andet end et studieprojekt. Der er også udviklingen af de deduktive evner, der er essentielle for fejlsøgning, som alt for mange nye udviklere slet ikke bliver trænet i. Vi har kapaciteter ansat, som næste generation vil (eller burde ville) give en arm for at tilbringe tid sammen med.

Med en it-branche der gennem 30 år har syntes umættelig på arbejdskraft, så virker det paradoksalt, at det stadig er så vanskeligt for de unge mennesker at finde praktik- og elevpladser.

Jeg tror, det til dels skyldes, at softwareudviklere af natur er meget rationelle, logisk tænkende mennesker. De tænker, at hvis vi ikke har et grundigt praktikprogram, der giver mening og ender op i et tydeligt mål og resultat, så dur det ikke. Eller man er bange for, at de vil komme til at kede sig i den lille virksomhed, som langt størstedelen af den danske it-branche består af.

Men det er forkert. Som jeg gerne siger, når jeg engang imellem får mulighed for at tale om dette, så er det en kæmpe oplevelse at komme i praktik – uanset uddannelsesniveau – om de så bare får et skrivebord at sidde ved, hvor de kan følge med i livet på en rigtig softwarearbejdsplads. Det behøver ikke nødvendigvis at være super avanceret, hvor de har lært et nyt speciale nogle uger senere.

Naturligvis må der meget gerne være et godt program, en målsætning og nogle krav. Det har vi også her hos IPW Systems A/S, hvor vi på grund af vores størrelse og alder også har haft lejlighed til at arbejde en del med forløbene gennem årene.

Har vi fundet De Vises Sten? Nej, det har vi ikke. Der er altid plads til forbedring.

Derfor kunne jeg også rigtigt godt tænke mig at komme i kontakt med andre softwarevirksomheder, der enten arbejder med udvikling af deres praktik- og elevprogrammer, eller som kunne tænke sig at gøre det. Måske er det dig eller én, du kender. Der er ikke rigtigt noget forum for os at dele erfaringer i. Jeg ved ikke præcis i hvilken form, vi skal gøre det, men nu laver vi jo software, så mon ikke vi finder en løsning? 😏

Start med at skrive til mig på jha@ipw.dk eller send en besked herinde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.