Den positive todo-liste

Bare fordi man er selvstændig, betyder det jo ikke, at man virkeligt brænder for at sidde og ordne bilag, godkende kørselsopgørelser den 20. i hver måned eller bestille diverse fornødenheder til kontoret. Skal vi ikke bare være helt ærlige om det? Det følger med, det må gøres – bestemt – men det er ikke ligefrem det, der sætter kulør på tilværelsen. Derfor er det jo heller ikke just positiv energi, der omgærder ret mange todo-lister. De er udtryk for noget, der skal gøres meget snart, engang og… ja, nogle gange i går, men som faktisk ikke ligefrem er essensen af, hvorfor man valgte denne levevej. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der er masser af ting, der egentlig ikke behøver at komme på en todo-liste, hvis alt var ideelt. Det er de ting, der er så sjove eller vigtige, at de bliver lavet før alt det andet. Helt af sig selv. Problemet med den slags ting er blot, at der kan være så mange af dem, at man alligevel er nødt til at skrive mange af dem på en liste for at huske dem alle og prioritere dem fornuftigt. Det gælder for eksempel alle ideerne til produkter og forbedringer, hvor administrationen og prioriteringen af dem bliver til en tidskrævende, tilbagevendende opgave i sig selv. Der er også de ting, der er så små, at de egentlig ikke burde komme på en todo-liste, men i stedet blive lavet med det samme. De kommer dog desværre ofte i klumper, og så er der ikke anden udvej end at skrive dem på listen.

Andre todo-lister er mere en slags tjeklister. Det er for eksempel listen over alle de ting, der skal gøres på faste tidspunkter hver uge, hver måned, en gang i kvartalet eller på bestemte tidspunkter af året, så der ikke glemmes konferencebilletter, kundeundersøgelser, indbydelser til tilbagevendende arrangementer og så videre. De huskes som regel, men det er nu rart lige at kunne vinge dem af, når det er gjort. Det er den slags tjeklister jeg også har herhjemme, så der er bare nogenlunde sandsynlighed for, at huske at rense ovn og afrime fryser inden det bliver kritisk. Hvilket i øvrigt for sidstnævntes vedkommende ikke er noget, vi skal tale mere om…

Overordnet set er alle disse lister ladet med dårlig samvittighed. Udtryk for alt det man gerne ville nå, hvis man havde uendeligt tid til rådighed, to torsdage i hver uge, hvis ginseng virkede og man kunne afskaffe den sidste smule søvn. Jeg ville her have skrevet “og hvis man havde en kone at deles om det med,” men det lader jeg være med i disse så politisk korrekte tider.

Det er nemt at glemme sig selv i de endeløse lister. Selvom man brænder for sit arbejde eller sin virksomhed, så har vi alle, eller i hvert fald de fleste af os, også nogle andre ting, vi brænder for. Vi er trods alt ikke maskiner. For mit eget vedkommende er det blandt andet at skrive og at tage billeder. Ting som meget let må vige i døgnets 20 vågne timer for alle punkterne på de andre uendelige lister og de faste daglige gøremål.

Derfor indførte jeg for nogle måneder siden en positiv todo-liste. For at imødegå den negative klang, der er alene om ordet ”todo”, så hedder listen hos mig bare min do-liste. Det er listen over alt det, jeg bør huske også at få passet af mine andre kreative sider, hvis jeg skal være sådan helt rigtigt glad inden i.

For mit eget vedkommende indeholder den små 30 punkter med ting, jeg rigtigt gerne vil huske at få gjort: Huske at skrive nogle sider historier, få lavet lidt indlæg på nogle af mine websites, lave billeder for sjov, motionere (!), skabe nye kontakter, private programmeringsprojekter, dele ideer, læse en bog færdig, samt nogle forskellige hyggeprojekter, der bør have lidt fremdrift nu og da.

Til forskel fra todo-lister er do-listen ikke prioriteret, der er ingen deadlines og der er ingenting, der bliver slettet, når det er gjort. Der kan derimod sættes krydser. 1 kryds for hver gang jeg har tilfredsstillet et af behovene på listen – og der er plads til alle de krydser, det skal være. De bliver ikke målt og optalt i perioder. Det er rigeligt for mig, at jeg kan se, at der kommer flere. Og jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg husker at få lavet flere af disse ting end før jeg indførte min do-liste.

Og nu kan jeg sætte et kryds mere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.