Vejen til succes

Succes er en sjov størrelse. Umiddelbart vil de fleste nok forbinde det med at blive rig og kunne tilbringe dagen på golfbanen eller ved poolen med en campari. Spørger du selvstændige om hvad succes er, vil du utvivlsomt høre en noget bredere definition af det. Det vil inkludere kreativitet og skabertrang, lysten til at se ting blive til og vokse, frihed og muligheden for at være glad for at arbejde døgnet rundt. Store huse og dyre biler er ikke øverst på listen.

I de små 20 år jeg har været selvstændig, har jeg haft lejlighed til at lytte til foredrag af mange andre selvstændige (det der på nudansk åbenbart skal hedde serieiværksætter, for at det tæller). Det har naturligvis budt på mange versioner af, hvad succes er og hvordan man får den. Jeg er sikker på, at der findes langt mere end ét svar. Mit bud er jeg til gengæld også helt sikker på, er et af dem.

Ingen tilfældigheder

Jeg har hørt mange gange, at succes er en blanding af held og dygtighed. Det passer bare ikke. Held findes ikke. Tilfældigheder findes ikke. Det er ikke det samme som at sige, at vi lever i en deterministisk verden – at alt sker efter en plan, der allerede er udlagt af højere magter og stjernernes position. Naturligvis ikke. Det er kun dygtighed der findes. Alt hvad der sker for dig er resultatet af ting, du tidligere har gjort. Alt hvad der vil ske for dig afhænger af din evne til at udnytte de muligheder, du bliver givet. Intet af dette er tilfældigt. Du har selv bragt dig hen til de muligheder du møder. Du bestemmer selv, hvordan din videre vej derfra ser ud.

The Peter Principle

Inden for ledelsesteori har man The Peter Principle. Kort fortalt går det ud på, at ledere findes på baggrund af deres gode resultater i deres nuværende position. Det vil med andre ord sige, at du bliver forfremmet indtil du befinder dig på et niveau, hvor du ikke kan frembringe gode resultater. Du forfremmes indtil du når dit eget niveau af inkompetence.

Selvstændige kan selvsagt ikke undskylde sig med The Peter Principle. De har i sagens natur indtaget den øverste rolle i virksomheden fra dag ét, og kan naturligvis – heldigvis om man vil – heller ikke forfremmes til inkompetence. Men virksomheden kan vokse under den succesfulde selvstændige, så han eller hun en dag når sit eget niveau af inkompetence. De færreste selvstændige er fødte ledere. De er passionerede omkring deres fag, dygtige håndværkere, opfindere, udviklere eller sælgere, men de er ikke nødvendigvis de bedst egnede i hjørnekontoret på øverste etage. Det er de kun hvis de tidligt indser, at de netop ikke skal blive ofre for at have nået et niveau, de ikke er kompetente til.

Dobbelt op

Den største fejl man som leder kan begå, er at tro, at man skal være eksperten i alting. At man skal være den bedste til alting. Det er nemt at komme til. Den eneste måde hvorved man kan blive ved med at fremstå som den bedste, er ved kun at ansætte nogen, der er dårligere end én selv.

Som leder skal man vide noget om mange ting, naturligvis, men Supermand findes heller ikke på direktionsgangen. Tværtimod skal man ikke bare erkende sin egen inkompetence, men også favne den og bruge den som en styrke.

Det kan godt være, at du var den dygtigste på dit felt engang. Det er du bare ikke mere, for verden har udviklet sig, mens du har haft travlt med at lede en virksomhed der vokser. Den største fordel ved at være selvstændig er, at man har direkte adgang til redskaberne til at gøre noget ved sin voksende inkompetence. Som selvstændig skal man faktisk kun være ekspert i to ting: At finde og ansætte de personer, der på hvert deres felt er mindst dobbelt så dygtige som én selv. Og skabe rammerne for, at de kan blive endnu dygtigere.

Så er det faktisk ganske underordnet om du er selvstændig, ansat direktør, mellemleder, om du leder en organisation af frivillige, eller er formand for en forening, en projektgruppe eller en bestyrelse. Vær den bedste til at finde de holdmedlemmer, der er mindst dobbelt så dygtige som dig selv.

Gør du det, er du godt på vej mod succes. Helt uden tilfældigheder.


I de næste artikler vil jeg fortælle lidt om, hvordan vi hos IPW Systems finder og skaber det bedste hold.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.